ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ





εκστρατεία Μ. Αλεξάνδρου
Χριστόφορος Κολόμβο

  • "......Και όμως οι Έλληνες είχαν έρθει σε επαφή με πλήθος λαούς ξένους Και αλλόγλωσσους: με τους Πελασγούς, όταν πρωτοκατέβηκαν στην Ελλάδα γύρω στα 2000 π.Χ., με τους μινωικούς Κρήτες και τους Φοίνικες λίγο αργότερα, ακόμα με τους Αιγύπτιους, τους Βαβυλώνιους, τους Πέρσες, τους Σκύθες, τους Γαλάτες , τους Ρωμαίους. Και ήταν τολμηρός λαός οι Έλληνες, μακροπεραματάρηδες, αργαπογυριστάδες, για να χρησιμοποιήσω το θαυμαστό στίχο του δημοτικού τραγουδιού. Με τα καράβια τους ταξίδευαν σε χώρες όλο και πιο μακρινές· οι αποικίες τους απλώνονταν πολυάριθμες σε όλη την έκταση των παραλίων της μεσογειακής λεκάνης, από τον Πόντο και τη Συρία ανατολικά ως το Γιβραλτάρ δυτικά. ................Ο Έλληνες, που ενδιαφέρονται για τα ξένα έθιμα και τ’ αντιπαραβάλλουν με τα δικά τους· που αναζητούν και βρίσκουν τους δικούς των θεού ς στους ξένους λαούς κάτω από άλλα ονόματα — που εγκαινιάζουν με άλλα λόγια τη συγκριτική εθνογραφία, μυθολογία και θεολογία·  ............"
      
        Στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και τα στοιχεία που έφεραν οι Ευρωπαίοι από τις εκστρατείες τους και τα ταξίδια που έκαναν στις άλλες ηπείρους. Από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και από τις εξερευνήσεις των θαλασσοπόρων πολλά δημιουργήματα κατοίκων των άλλων ηπείρων ήρθαν στην Ευρώπη και συνέβαλαν στην εξέλιξή της. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι δημιούργημα των Ευρωπαίων με τη συμβολή όλων των κατοίκων του πλανήτη μας.

    Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις, αλλά και με τη βοήθεια των παραπάνω και της μηχανής αναζήτησης (μέσω της οποίας μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες), προσπάθησε να προσδιορίσεις τα πολιτιστικά εκείνα στοιχεία που θεωρείς ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού  και προήλθαν από την επαφή με άλλους λαούς.















posted under |

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα